BATONY OWSIANE

2016-10-13



 

Składniki:

? 100 g płatków owsianych

? 50 g płatków owsianych górskich

? 125 g miodu gryczanego

? 20 g oleju kokosowego

? 100 ml soku z malin

? łyżka mielonego siemienia lnianego ? około 12g

? 100 ml ciepłej wody.

 

Wykonanie:

 

Miód i olej kokosowy rozpuszczamy, następnie dodajemy sok. Chwilę podgrzewamy, ale nie dopuszczamy żeby płyn się zagotował. Płatki i siemię lniane łączymy ze sobą. Zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Pozostawiamy na 30 minut, aż składniki napęcznieją. Jeśli zalewy jest za mało, można dodać wody. Po upływie 30 minut dokładnie mieszamy. Rozprowadzamy masę na prostokątnej blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to 20-30 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu kroimy całość na 8 kawałków.

Batony są idealne na drugie śniadanie, a także jako przegryzka przed treningiem lub zaraz po.

przepis by Małgorzata Kotowicz

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixel