CIASTO Z WARZYWAMI

2016-11-30
Zdrowe ciasta z warzywami

Jesteś fanką słodkości, ale dbasz o linię i odżywiasz się fit? Będąc na diecie nie musisz wykluczać słodkości ze swojego menu! Trzeba jednak zadbać o to, by były to zdrowe cukry, które dostarczają organizmowi czegoś więcej niż tylko chwili przyjemności. Bardzo dobrym rozwiązaniem są ciasta z warzywami ? niskokaloryczne i bardzo smaczne.

1. Jakie zalety mają ciasta z warzywami?

Każdy z pewnością wie, że warzywa są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Chętnie jemy je surowe, w formie sałatek i surówek, a także na ciepło, jako dodatki do posiłków i samodzielne dania. Wszystko zależy od naszych preferencji. Czy można wykorzystać je również do przygotowywania deserów? Jasne, warzywa są świetnym dodatkiem do ciast! Takie wypieki są niskokaloryczne, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla odchudzających się łasuchów. Miąższ warzyw sprawia, że ciasto jest wilgotne, długo pozostaje świeże i nie robi się suche. Do pieczenia wykorzystuje się warzywa, które naturalnie zawierają w sobie dużo cukru, dlatego wzbogacają smak wypieków. Dodają im też tekstury i nadają lekkości.

2. Jakie warzywa możemy wykorzystać?

Wybór jest ogromny i na pewno każdy znajdzie odpowiadające mu połączenie smakowe. Najbardziej popularne jest ciasto marchewkowe, sama na pewno o nim już słyszałaś. Tradycyjne ciasto marchewkowe robi się z dodatkiem cynamonu, orzechów i rodzynków. Wierzch ciasta zdobi polewa na bazie kremowego serka, masła i cukru. W wersji dietetycznej można zrezygnować z masy, a do ciasta dodać mąkę pełnoziarnistą i miód. Ciasto dyniowe to również HIT! Spód ciasta dyniowego robi się z kruchego ciasta przykrywa masa z dyni, śmietanki i korzennych przypraw (gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków). Purée z tego warzywa nadaje się do ciast ucieranych, serników oraz drożdżówek. Słodki miąższ dyni dobrze komponuje się z przyprawami oraz bakaliami. Będąc na diecie, można przygotować ciasto z mąki orkiszowej, oliwy z oliwek i orzechów. Będzie wtedy bogate nie tylko w smak, ale też w zdrowe składniki.




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixel