Mleko roślinne

2014-09-17
Mleko roślinne

Nie tolerujesz laktozy? A może krowie lub inne, zwierzęce mleko Ci nie smakuje? Na szczęście jest na to sposób. Natura obdarzyła nas wieloma mlecznymi zamiennikami, które świetnie smakują i dostarczają wielu witamin. Jeśli nie ufasz mleku roślinnemu ze sklepu, spróbuj zrobić je w domu. To prostsze niż myślisz.

 

  1. Mleko migdałowe. Jeden ze zdrowszych ?białych napojów? na rynku. Zawiera wapń, magnez, cynk, potas i ma niską wartość kaloryczną. Dodaj je do płatków, kawy bądź deseru. Potrawy z mlekiem migdałowym na pewno zyskają nowy, zaskakujący smak!

Przepis na mleko migdałowe. 1 szklankę migdałów bez skórki namocz przez 8-12 w wodzie. Następnie pozbądź się skórki (opcjonalnie). Wrzuć do blendera z 4 szklankami wody. Płyn przecedź przez gęste sitko lub gazę. Przechowuj w lodówce.

 

  1. Mleko kokosowe. Zawiera więcej tłuszczu, niż mleko migdałowe. Jednak jego egzotyczny smak i bogactwo witamin rekompensują ten delikatny minus. Mleko kokosowe jest źródłem błonnika, żelaza, magnezu, wapnia. Zawiera także witaminy C i E. Przyrządzimy je jeszcze szybciej, niż mleko migdałowe.

Przepis na mleko kokosowe. 1 szklankę wiórek kokosowych namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Potem wrzuć do blendera i zalej 4 szklankami wody. Powstałe mleko przecedź przez gazę. Przechowuj w lodówce.

 

  1. Mleko sojowe. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne. Jednak zamiast kupować, lepiej przyrządzić je samodzielnie w domu. Bogate jest w białko, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Polecane do naleśników, kawy, ciast. Jego minus, to ciężkostrawność. Również przygotowujemy podobnie do poprzednich napojów. Jednak przepis na mleko sojowe jest nieco bardziej pracochłonny.

 

Przepis na mleko sojowe.

  1. Szklankę suszonych ziaren soi zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

  2. Następnie odsączamy wodę, w której leżała soja i przepłukujemy ziarna.

  3. Soję blendujemy z dwiema szklankami wody. Następnie odsączamy papkę od wody.

  4. W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Do wrzątku wrzucamy soję. Po zagotowaniu odstawiamy garnek na 10 minut i znowu gotujemy przez 5 minut.

  5. Czekamy, aż mleko przestygnie. Następnie przecedzamy przez gazę.

Mleko sojowe przechowujemy w lodówce.


 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2014
Witaj!
Drogi Konsumencie, w związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania ze strony e-sklepu www.jejsklep.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Klikając dowiedz się więcej, zamykając ten komunikat lub przechodząc do sklepu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez adrenaline.pl sp. z o. o. sp. k. z siedzibą w Olsztynie.
Ok, rozumiem
pixelpixelpixelpixelpixel