#ZOSTANWDOMU - przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowo-bananowe
"Bez glutenu" to w ostatnich miesiącach jedna z najpopularniejszych fraz, których używa się mówiąc o odżywianiu i przygotowywaniu posiłków. Doskonale rozumiemy, że nie każda z Was chce lub może sięgać po produkty zawierające gluten, dlatego wychodzimy z pomocną ręką i tym razem podrzucamy Wam propozycję na ciasto pozbawione tego składnika. Przed Wami przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowo-bananowe!
Składniki:
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki owsianej
- pół szklanki ksylitolu/erytrytolu lub po prostu cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 banany
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
1. Suche składniki przesiewamy i mieszamy w misce.
2. Mokre składniki blendujemy - jest to istotne, ponieważ blendowanie napowietrza oraz nadaje ciastu lekkości.
3. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Dla efektu wizualnego i smakowego przed pieczeniem możemy zrobić kilka maźnięć masła orzechowego na wierzchu ciasta.