#ZOSTANWDOMU - przepis na bezglutenowe placuszki low-carb z truskawkami

2020-05-02
#ZOSTANWDOMU - przepis na bezglutenowe placuszki low-carb z truskawkami

Do naszej księgi przepisów wlatuje kolejna propozycja na słodki posiłek – tym razem będzie to super opcja dla osób ograniczających spożywanie węglowodanów. Szybkie zapoznanie ze składnikami i sposobem przygotowania, a potem ruszamy do dzieła!

 

Składniki:
• 10 g mąki lnianej
• 20 g mąki kokosowej
• 10 g odżywki białkowej
• 50 g truskawek
• 100 g jajek całych
• 15 g masła orzechowego


Przygotowanie:
1. Mąkę lnianą łączymy z mąką kokosową i jajkami do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy masę w formie placuszków (z tej ilości wychodzą dwa)
UWAGA! Z racji braku glutenu masa nie będzie wodnista, a bardziej krucha.
2. Gdy placuszki się zarumienią z obu stron, ściągamy je z patelni.
3. Wierzch smarujemy masłem orzechowym i nakładamy truskawki (w naszym przypadku są to truskawki mrożone, które znajdziesz w każdym sklepie).
4. Odżywkę białkową zalewamy niewielką ilością wrzątku i dokładnie mieszamy, aby nie zostały grudki. Tak powstałą polewą oblewamy placuszki.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
pixel