#ZOSTANWDOMU - przepis na chlebek bananowy
2020-04-21
Wszyscy znajomi stali się szefami kuchni, chwalą się coraz to nowymi wypiekami, a twój piekarnik nadal pozostaje nieużywany? Lubisz słodkości i chciałabyś upiec coś pysznego, ale w sumie to nie wiesz, od czego zacząć? Popularny w USA „banana bread”, czyli po prostu słodkie ciasto bananowe to super opcja na szybkie wyczarowanie w kuchni pysznego ciasta przy niewielkim wysiłku - idealna na start!
Czas przygotowania: ogarnięcie samych składników bez pieczenia to około 15 minut – od momentu wstawienia do piekarnika będzie to między 50 a 60 minut.
Poziom trudności: początkujący, czyli dasz radę, nawet jeśli to Twój debiut kulinarny.
Czego potrzebujesz?
• 3 – 4 banany (najlepiej sprawdzą się nieco przejrzałe);
• 75 g roztopionego masła;
• ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub nieco mniej, można też zastąpić erytrolem lub miodem);
• 1,5 szklanki mąki pszennej;
• 1 jajko;
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
• szczypta soli;
Ze sprzętów potrzebujesz jedynie keksówki o wymiarach 10x20 cm, nie musisz używać miksera. Przyda się też większa miska i widelec – to wszystko! Ważne, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.
Przejdźmy do najważniejszego – jak przygotować chlebek bananowy?
1. We wcześniej przygotowanym naczyniu wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy potraktować je widelcem). Dorzuć cukier, jajko i wanilię. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, na koniec szczyptę soli. Wymieszaj wszystko widelcem do momentu połączenia się składników.
2. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
3. Rozgrzej piekarnik do 1700C, a następnie piecz przez 50 – 60 minut. I gotowe!
Jeśli chciałabyś ulepszyć wersję podstawową chlebka, możesz śmiało dodać orzechy, gorzką czekoladę, wiórki kokosowe czy dodatkowego banana, aby udekorować całość.
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2020