#ZOSTANWDOMU - przepis na ciasto czekoladowe ze słodko-słoną masą krówkową [BEZ PIECZENIA!]
Dostajemy od Was mnóstwo wiadomości, że nasze przepisy świetnie trafiają w Wasze smaki, dlatego nie możemy powiedzieć STOP i przestać publikować kuchenne bangery. Tym razem podrzucamy Wam przepis na ciacho, które po prostu rozwala system! Niestety nie jest to propozycja w stylu fit, ale w dobie obecnej sytuacji My dziewczyny musimy też czasem zluzować i jakoś sobie umilić ten depresyjny czas. Powiedzcie same - cóż lepiej poprawia humor i samopoczucie, niż cukier i czekolada? Zresztą, zakładamy, że po tych wielu godzinach ćwiczeń mamy jeszcze taki zapas w kaloriach, że spokojnie zmieścimy w dziennym zapotrzebowaniu takie właśnie ciacho.
Lista składników
SKŁADNIKI NA SPÓD:
• 180 g pełnoziarnistych herbatników (najlepiej kakaowych)
• 80/90 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA ŚRODEK:
• 1 puszka masy krówkowej
• 1 łyżeczka soli morskiej
SKŁADNIKI NA KREM:
• 550 ml śmietanki kremówki 36%
• 350 g gorzkiej czekolady
• 16 g cukru wanilinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Herbatniki zmielić lub drobno pokruszyć, dodać do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem) i ugnieść palcami.
2. Odłożyć 1 łyżkę masy krówkowej, a do pozostałej dodać sól i wymieszać. Na wyłożoną i ugniecioną wcześniej masę z ciastek i masła wyłożyć masę krówkową, ale tak, by pomiędzy masą a brzegiem tortownicy zostawić 1-2 cm odległości. Wstawić do lodówki.
3. Czekoladę roztopić, a śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Jedną łyżkę już ubitej śmietanki dodać do odłożonej wcześniej masy krówkowej, dokładnie wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki.
4. Roztopioną czekoladę delikatnie połączyć z ubitą śmietanką tak, aby powstał jednolity krem.
5. Krem wyłożyć na schłodzony spód w tortownicy zaczynając od wypełnienia brzegów. Koniecznie wstawić do lodówki na całą noc.
6. Wierzch ozdobić odłożoną masą krówkową ze śmietanką i posypać orzeszkami lub podprażonymi płatkami migdałów.