#ZOSTANWDOMU - przepis na domową granolę

2020-05-04
#ZOSTANWDOMU - przepis na domową granolę

Domowa granola to kapitalny dodatek do słodkich śniadań albo lekka przekąska na podwieczorek. Idealnie zastępuje ona gotowe płatki śniadaniowe oraz mieszanki musli ze sklepowej półki, w których często pełno jest dodanych substancji słodzących. Granolę możemy dodawać do jogurtu, mleka, musu owocowego oraz jako składnik zdrowych deserów, ponieważ pełna jest składników mineralnych oraz błonnika. Jak ją zrobić? Spieszymy z pomocą!

Składniki:
• 500 g płatków owsianych
• 200 g orzechów arachidowych
• 100 g suszonej żurawiny
• 150 g rodzynek
• 5 łyżek sezamu
• 5 łyżek wiórek kokosowych
• 5 łyżek nasion słonecznika
• 3 łyżki nasion chia
• 3 łyżki siemienia lnianego
• 1 duże jabłko albo 2 małe starte na grubych oczkach
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka cynamonu

Składniki oraz proporcje można oczywiście dopasować do własnych preferencji. Nie ma przeszkód, aby użyć innych orzechów, owoców suszonych czy nasion. Świetnie sprawdzi się również dodatek kakao lub kawałków gorzkiej czekolady po przestudzeniu. Eksperymentuj i działaj tak, aby smakowało Ci jak najbardziej!

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
2. Gotową mieszankę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozkładamy na całej jej powierzchni.
3. Całość pieczemy ok. 45 min. w 160oC, co 10 minut mieszając.

Podana ilość zapełni 2 litrowe słoiki.

Nasza propozycja podania:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
pixel