#ZOSTANWDOMU - przepis na fit piankę Kinder Country
2020-03-24
Uwielbiasz ćwiczenia i dbasz o to, co jesz, aby pilnować swojej sylwetki, ale jednocześnie uwielbiasz też słodkości i desery jako nagrodę za wykonanie pracy? Witaj w klubie! My również nie możemy oprzeć się mniejszym i większym grzeszkom, dlatego nieustannie poszukujemy nowych przepisów i rozwiązań, które pozwolą nam cieszyć nasze delikatne, damskie podniebienia. Sytuacja związana koronawirusem mocno rozbujała akcję "ZOSTAŃ W DOMU", dlatego każda z nas ma z pewnością sporo czasu na eksperymentowanie w kuchni. Z pomocą przychodzi nam dziś nasz ambasadorka Patrycja Polakowska, która jako @Fitpatilife szaleje na Instagramie. Co przygotowała dla nas nasza szefowa kuchni? Dowiesz się już za moment!
Przepis na FIT PIANKĘ KINDER COUNTRY:
Sprawa najważniejsza, czyli składniki. Czego konkretnie będziesz potrzebować?
- 250 g twarogu chudego
- 250-300 ml mleka
- Odżywka białkowa (waniliowa)
- Żelatyna
- 150 g daktyli suszonych
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- Do posypki: Orzechy nerkowca, podpłomyki bez cukru, baron białkowy, orkisz ekspandowany
Zakupy zrobione, kuchnia przygotowana, także co dalej?
- 250 g twarogu chudego
- 250-300 ml mleka
- Odżywka białkowa (waniliowa)
- Żelatyna
- 150 g daktyli suszonych
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- Do posypki: Orzechy nerkowca, podpłomyki bez cukru, baron białkowy, orkisz ekspandowany
Zakupy zrobione, kuchnia przygotowana, także co dalej?
Jak przygotować FIT PIANKĘ KINDER COUNTRY?
1. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzątku, dobrze wymieszać i odstawić do przestudzenia (można wstawić na chwilę do lodówki),
2. 250 g twarogu chudego, 250-300 ml (dowolnego) mleka, 50-80 g odżywki białkowej (wanilia) i (opcjonalnie) erytrol wrzuć do miski, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Po tym wlej do niej wystudzoną (nie gorącą!) żelatynę i zblenduj jeszcze raz tak, aby powstało jak najwięcej bąbelków (deser będzie bardziej puszysty),
3. Przelej masę do silikonowej foremki (u mnie foremka na 12 sztuk), zaczekaj, aż stężeje i wstaw do lodówki do schłodzenia,
4. 150 g daktyli zalej wrzątkiem i odstaw do przestygnięcia,
5. Przygotuj dodatki do posypania deseru: rozdrobnione orzechy nerkowca, pokrojony baton białkowy, pokruszone podpłomyki bez cukru, orkisz ekspandowany (wszystko według uznania),
6. Odlej odrobinę wody z zalanych wcześniej daktyli, dosyp 30-40 g białka i zblenduj na jednolitą masę,
2. 250 g twarogu chudego, 250-300 ml (dowolnego) mleka, 50-80 g odżywki białkowej (wanilia) i (opcjonalnie) erytrol wrzuć do miski, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Po tym wlej do niej wystudzoną (nie gorącą!) żelatynę i zblenduj jeszcze raz tak, aby powstało jak najwięcej bąbelków (deser będzie bardziej puszysty),
3. Przelej masę do silikonowej foremki (u mnie foremka na 12 sztuk), zaczekaj, aż stężeje i wstaw do lodówki do schłodzenia,
4. 150 g daktyli zalej wrzątkiem i odstaw do przestygnięcia,
5. Przygotuj dodatki do posypania deseru: rozdrobnione orzechy nerkowca, pokrojony baton białkowy, pokruszone podpłomyki bez cukru, orkisz ekspandowany (wszystko według uznania),
6. Odlej odrobinę wody z zalanych wcześniej daktyli, dosyp 30-40 g białka i zblenduj na jednolitą masę,
7. Po godzinie wyjmij schłodzoną formę z deserami,
8. W kąpieli wodnej w garnuszku rozpuść 6 kostek gorzkiej czekolady i 50 ml mleka,
9. Na każdy z mini deserów wyłóż masę daktylową, następnie polej przestudzoną polewą czekoladową i posyp przygotowanymi wcześniej dodatkami.
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020