#ZOSTANWDOMU - przepis na fit szarlotkę
Podczas kwarantanny każda z nas staje się w pewnym stopniu perfekcyjną panią domu. Zaczynamy odkrywać w sobie różne talenty, ale najczęściej odkrywamy w sobie miłość do gotowania i pieczenia. Niektóre z Was zaczęły obawiać się o swoją formę po kwarantannie, ale my spieszymy Wam z pomocą łakomczuszki! Dziś chcemy zaproponować Wam odchudzony jabłecznik, który ostatnio skradł nasze serca - od teraz już nigdy nie zastąpimy go zwykłą pszenną i cukrową szarlotką!
Poziom trudności wykonania: dasz radę!
Czas wykonania: nie spiesz się - ile Ci zejdzie, tyle zejdzie, ale bez pieczenia powinno być to około 35 minut.
Składniki:
na spód:
• Płatki owsiane (1 szklanka), które blendujemy na mąkę
• Pół szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (można dodać inną, pod ręką była akurat taka i wyszło super!)
• Proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 łyżeczka
• Słodzidło (60g) - ksylitol lub erytrytol
• Masło (70g)
• 1 żółtko
• 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
serce szarlotki- jabłka:
• 1- 1,5kg jabłek (już obranych)
• cynamon – łyżka (albo więcej, jeśli lubisz)
Kruchy wierzch:
• masło (50g)
• szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych
• słodzidło (około 50g - w zależności, jak słodkie lubisz, dodajesz mniej lub więcej)
Przygotowanie:
1. Zetrzyj jabłka na tarce lub pokrój je na małą kostkę. Wrzuć je do garnka i duś pod przykryciem jakieś 8-10 minut dodając pod koniec cynamon.
2. Wszystkie składniki, z których ma powstać kruszonka połącz w misce i zagnieć. Uformuj kulkę i wrzuć ją do zamrażarki.
3. Kiedy jabłka już się duszą, a kruszonka mrozi, zacznij wyrabiać ciasto na spód.
Połącz płatki, mąkę, słodzidło i proszek do pieczenia/sodę – wymieszaj i zacznij dodawać masło w temperaturze pokojowej, żółtko i jogurt naturalny. Dobrze to zagnieć i uformuj kuleczkę, którą wstawisz na 30 minut do lodówki.
4. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 170 stopni.
5. Wyłóż papierem blaszkę, małą tortownicę lub inną, ale żeby nie była za duża.
6. Ciasto po 30 minutach zacznij wykładać na blaszkę i ugnieć tak, by była wyłożona równomiernie. Pamiętaj żeby wylepić lekko również boki!
7. Połóż na górę jabłka, z których wcześniej odlejesz nadmiar soku, a także zetrzyj na nie zmrożoną kruszonkę na grubych oczkach tarki.
Piecz całość około 50 minut, ale kontroluj, czy wierzch nie zarumieni się zbyt mocno.
Żeby nie było za bardzo fit – podaj ciasto z gałką lodów.