#ZOSTANWDOMU - przepis na gyros na ryżu
Wykorzystałaś już wszystkie wyszukane fit przepisy, a masz przy sobie trochę kurczaka i wygłodniałego chłopaka, męża czy narzeczonego, dla którego jedynymi świętościami są ryż i mięcho? Nie kombinuj, tylko zrób to, co my, czyli zamień kilka składników w przepyszny gyros z ryżem! Mega proste, mega szybkie i mega smaczne!
Składniki:
• Ryż - 2 torebki
• Pierś z kurczaka - cała pierś
• Przyprawa do gyrosu (kupisz ją w niemal każdym sklepie spożywczym)
• Olej - odrobina do do usmażenia
• Pomidory - 1 szt.
• Ogórek - 1 szt.
• Sałata - kilka liści
• Można również dodać paprykę lub rzodkiewkę (wedle uznania)
Sos:
• Jogurt naturalny - 180 g
• Majonez - 1 łyżka
• Musztarda - 1 łyżka
• Czarny pieprz
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka musisz pokroić w drobną kostkę lub plastry i wymieszać z przyprawą do gyrosu, a następnie odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2. W czasie, gdy kurczak będzie przechodził przyprawą, ugotuj ryż, a warzywa pokrój w dowolny sposób.
3. Nie zapomnij o sosie - musisz wymieszać równomiernie wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitego smaku. Wstaw go do lodówki na ok. 15 minut.
4. Jak podać całość? Na talerz nałóż ryż, następnie warzywa, polej całość sosem. Potem dodaj mięso i jeszcze raz polej wszystko sosem.