#ZOSTANWDOMU - przepis na szakszukę
Wprawdzie akcja #zostanwdomu powoli staje się nieaktualna ze względu na stopniowy proces odmrażania gospodarki oraz zmniejszenie obostrzeń ze strony kraju, jednak część z nas na pewno nadal spędza sporo czasu we własnym czterech ścianach. Nudzą Ci się już śniadania w postaci kanapek, owsianek czy omletów i chcesz posmakować czegoś nowego? No to mamy dla Ciebie ekstra propozycję prosto z Bliskiego Wschodu, czyli szakszukę!
Czas przygotowania: około 15 minut
Składniki:
– 1 puszka pokrojonych pomidorów
– 3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
- w przepisie użyliśmy wprawdzie awokado z myślą o osobach, które nie jedzą chleba, ale najlepiej smakuje ona z pieczywem posmarowanym masłem
Przygotowanie:
1. Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek, a następnie dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut, aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość odrobiną wody, aby na patelni było nieco więcej sosu.
2. Następny krok to moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.
3. Swórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok. 4-5 minut.
4. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni, na której była przygotowywana.