Domowa granola
2015-11-20
Nie kupuj granoli w sklepie. Może zawierać substancje słodzące, przez co zamiast odchudzać, spowoduje, że przytyjesz. Lepiej zrobić ją samodzielnie. Będziesz miała pewność, że to co jesz, jest zdrowe i pełne tylko dobrych kalorii.
Składniki:
- Około 10 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek rodzynek
- Kilka łyżek otrębów orkiszowych
- Garść ulubionych orzechów
- Pestki słonecznika
- Nasiona siemienia lnianego ? garść
- Kilka łyżek płynnego miodu
Płatki owsiane, otręby orkiszowe, orzechy, pestki słonecznika i siemię lniane blendujemy. Następnie do suchych składników dodajemy miód i rodzynki. Jeżeli papka jest za sucha i mocno się rozpada, dodajemy jeszcze miód, by była zwarta i kleista. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Granolę nakładamy łyżką na formę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu, aż ?ciastka? się zarumienią, a rodzynki nie przypalą (około 15 minut, w zależności od piekarnika). Granolę wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygnie. Następnie rozgniatamy rękoma do utworzenia małych granulek. Przechowujemy w suchym miejscu, w pojemniku bądź słoiku.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2015