Mleko roślinne
Nie tolerujesz laktozy? A może krowie lub inne, zwierzęce mleko Ci nie smakuje? Na szczęście jest na to sposób. Natura obdarzyła nas wieloma mlecznymi zamiennikami, które świetnie smakują i dostarczają wielu witamin. Jeśli nie ufasz mleku roślinnemu ze sklepu, spróbuj zrobić je w domu. To prostsze niż myślisz.
-
Mleko migdałowe. Jeden ze zdrowszych ?białych napojów? na rynku. Zawiera wapń, magnez, cynk, potas i ma niską wartość kaloryczną. Dodaj je do płatków, kawy bądź deseru. Potrawy z mlekiem migdałowym na pewno zyskają nowy, zaskakujący smak!
Przepis na mleko migdałowe. 1 szklankę migdałów bez skórki namocz przez 8-12 w wodzie. Następnie pozbądź się skórki (opcjonalnie). Wrzuć do blendera z 4 szklankami wody. Płyn przecedź przez gęste sitko lub gazę. Przechowuj w lodówce.
-
Mleko kokosowe. Zawiera więcej tłuszczu, niż mleko migdałowe. Jednak jego egzotyczny smak i bogactwo witamin rekompensują ten delikatny minus. Mleko kokosowe jest źródłem błonnika, żelaza, magnezu, wapnia. Zawiera także witaminy C i E. Przyrządzimy je jeszcze szybciej, niż mleko migdałowe.
Przepis na mleko kokosowe. 1 szklankę wiórek kokosowych namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Potem wrzuć do blendera i zalej 4 szklankami wody. Powstałe mleko przecedź przez gazę. Przechowuj w lodówce.
-
Mleko sojowe. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne. Jednak zamiast kupować, lepiej przyrządzić je samodzielnie w domu. Bogate jest w białko, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Polecane do naleśników, kawy, ciast. Jego minus, to ciężkostrawność. Również przygotowujemy podobnie do poprzednich napojów. Jednak przepis na mleko sojowe jest nieco bardziej pracochłonny.
Przepis na mleko sojowe.
-
Szklankę suszonych ziaren soi zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
-
Następnie odsączamy wodę, w której leżała soja i przepłukujemy ziarna.
-
Soję blendujemy z dwiema szklankami wody. Następnie odsączamy papkę od wody.
-
W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Do wrzątku wrzucamy soję. Po zagotowaniu odstawiamy garnek na 10 minut i znowu gotujemy przez 5 minut.
-
Czekamy, aż mleko przestygnie. Następnie przecedzamy przez gazę.
Mleko sojowe przechowujemy w lodówce.