RAW CAKE
2016-07-28
Raw cake
Spód:
- 200g pestek słonecznika
- 100g wiórek kokosowych
Masa:
- 200g kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- duża łyżka domowego wiśniowego dżemu
Wiórki kokosowe i słonecznik blendujemy na jednolitą masę, dodając odrobinę wody. Masa powinna być zdecydowanie gęstsza niż masło orzechowe. Foremkę (średnica 25 cm) wykładamy folią aluminiową. Powstałą masę równomierne rozprowadzamy na dnie i po bokach. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Kaszę jaglaną dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) zalewamy ciepłą wodą. Rano płuczemy i łączymy ją ze wszystkimi wymienionymi składnikami. Jeśli ktoś lubi słodycze, może dodać więcej dżemu, bananów bądź ksylitol albo daktyle. Wszystko blendujemy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Dekorujemy czym tylko dusza zapragnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Spód:
- 200g pestek słonecznika
- 100g wiórek kokosowych
Masa:
- 200g kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- duża łyżka domowego wiśniowego dżemu
Wiórki kokosowe i słonecznik blendujemy na jednolitą masę, dodając odrobinę wody. Masa powinna być zdecydowanie gęstsza niż masło orzechowe. Foremkę (średnica 25 cm) wykładamy folią aluminiową. Powstałą masę równomierne rozprowadzamy na dnie i po bokach. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Kaszę jaglaną dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) zalewamy ciepłą wodą. Rano płuczemy i łączymy ją ze wszystkimi wymienionymi składnikami. Jeśli ktoś lubi słodycze, może dodać więcej dżemu, bananów bądź ksylitol albo daktyle. Wszystko blendujemy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Dekorujemy czym tylko dusza zapragnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2016