Wegańskie placki

2016-04-14
Wegańskie plackiWegańskie placki z niepalonej kaszy gryczanej z domowym masłem orzechowym

Składniki na placki: 
  • 125g niepalonej kaszy gryczanej
  • woda
  • cynamon
  • kardamon
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa   

Składniki  na masło orzechowe:
400g niesolnych orzechów ziemnych
pół łyżeczki soli himalajskiej

PRZYGOTOWANIE:
Moczymy kaszę gryczaną przez 12h. Po upływie tego czasu należy ją przepłukać. Ponownie dodajemy wody ? do poziomu i blendujemy. Nie ma potrzeby gotowania kaszy. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy w zależności od tego, czy placki mają być na słono lub słodko. Smażymy na małej ilości oleju kokosowego. Z podanych składników powinno wyjść nam 12 placów. Orzechy ziemne pieczemy przez 15 min w 160°. Stopniowo blendujemy jeszcze ciepłe orzechy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodajemy odrobinę soli himalajskiej.
Smacznego

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2016
pixel