Wegańskie placki
2016-04-14
Wegańskie placki z niepalonej kaszy gryczanej z domowym masłem orzechowym
Składniki na placki:
Składniki na masło orzechowe:
400g niesolnych orzechów ziemnych
pół łyżeczki soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Moczymy kaszę gryczaną przez 12h. Po upływie tego czasu należy ją przepłukać. Ponownie dodajemy wody ? do poziomu i blendujemy. Nie ma potrzeby gotowania kaszy. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy w zależności od tego, czy placki mają być na słono lub słodko. Smażymy na małej ilości oleju kokosowego. Z podanych składników powinno wyjść nam 12 placów. Orzechy ziemne pieczemy przez 15 min w 160°. Stopniowo blendujemy jeszcze ciepłe orzechy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodajemy odrobinę soli himalajskiej.
Smacznego
Składniki na placki:
- 125g niepalonej kaszy gryczanej
- woda
- cynamon
- kardamon
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
Składniki na masło orzechowe:
400g niesolnych orzechów ziemnych
pół łyżeczki soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Moczymy kaszę gryczaną przez 12h. Po upływie tego czasu należy ją przepłukać. Ponownie dodajemy wody ? do poziomu i blendujemy. Nie ma potrzeby gotowania kaszy. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy w zależności od tego, czy placki mają być na słono lub słodko. Smażymy na małej ilości oleju kokosowego. Z podanych składników powinno wyjść nam 12 placów. Orzechy ziemne pieczemy przez 15 min w 160°. Stopniowo blendujemy jeszcze ciepłe orzechy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodajemy odrobinę soli himalajskiej.
Smacznego
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2016